hirdetés

Népszabadság címmel ír rockoperát Kovács Ákos

Kommentek


Kollega R.

Nagyszabású produkcióra készül Kossuth-díjas költőnk és dalnokunk. Az eposz középpontjában Ákos kedvenc írója, Krúdy Gyula áll, aki váratlanul a 2016-os év eseményeinek forgatagába keveredik.

„Ne kérdezzék, honnan jött az ötlet. Nekem nincsenek ötleteim. Nekem csakis vízióim vannak” – nyilatkozta megkeresésünkre napjaink egyik legirdatlanabb, ha nem A legirdatlanabb művészóriása. „Hirtelen a fejemben, sőt, inkább a szívemben volt az egész. A szereposztással együtt.”

A történet szerint Krúdyt (Kovács Ákos) közszereplők kalauzolják végig napjaink Budapestjén, miközben változatos melódiák kényeztetik majd fülünket. Például Rogán Antal (Rogán Antal) mutatja meg dalban a nagy magyar írónak a Belváros legértékesebb épületeit, majd Tarlós Istvánnal (Tarlós István) együtt ámulnak a fővárosi tömegközlekedés lélegzetelállító csodáján.

akosrc2

A fojtogató brüsszeli légkör elől épp hazamenekülő Deutsch Tamással (Deutsch Tamás) Krúdy az úgynevezett bulinegyed nyüzsgő világába merül alá, s közösen elegyednek szóba kacér finn diáklányokkal – a beszély témája Európa védőbástyája: a magyar kormány. A mű egyik csúcspontján Krúdy pacalt eszik és fröccsöt iszik Bayer Zsolt (Bencsik András) társaságában, miközben szívszaggató duettben örvendeznek a sztálinista Szabad Nép, e gennyedző kelevény bukása felett.

„Bőven lesznek még a darabban nagy meglepetések! – tudtuk meg a szerzőtől. – A szereposztást feltehetően támadni fogják az irigyeim, de méltatlan volna foglalkoznom velük. A művészeknek elemi joguk, hogy belefolyjanak a nagybetűs Politikába. Most jött el az idő, hogy a politikusoknak elemi joguk legyen belefolyni a Művészetbe.”

Új nemzeti eposzunkba a friss, ropogós dallamok mellé Ákos szervesen beépíti olyan közkedvelt slágereit is, mint a Nádtető és Neontrubadúr, az Ölelj Át, Térerő! vagy például a Szárnyas Helikopter.

Népszabadság címmel ír rockoperát Kovács Ákos - hozzászólások
A komment hatalom!