hirdetés

Elsöprő diáksiker a MISE-teszten

Mostantól a PISA helyett csak az új módszerrel mérjük majd iskolásaink tudását.

Az oktatásért felelős minisztérium által lefolytatott MISE-teszten (Magyar Ismeretek Stúdiumának Elemzése) a honi iskolások kiemelkedő teljesítményt értek el: valamennyi kérdésre az anyanyelvükön válaszoltak.

Balog Zoltán miniszter ugyanakkor üdvözölte a PISA-tesztekről szóló híreket is, hiszen azok egyértelművé tették: az utóbbi hat évben közoktatásunk nem csupán világszínvonalú lett, hanem mindenkinek tág perspektívákat nyit az elavult nyugati módszerekkel szemben.

„Az örök elégedetlenkedők szerint siralmas magyar PISA-eredmény megmutatta, hogy a jelenlegi tesztek nem azokat a kompetenciákat mérik, amelyek a mai európai középiskolások számára fontosak. Nem helyeznek megfelelő hangsúlyt sem arra, hogy a diák jó keresztény-e, sem arra, hogy jó magyar-e.”

A miniszter és szakértői gárdája jelezte, hogy szívesen együttműködnek a PISA szervezőivel egy olyan módszer kidolgozásában, amely megfelel a modern igényeknek.

Első lépésben több patinás nyugati iskola diákja kapott lehetőséget a MISE-teszt kitöltésére, azonban a külföldi tanulók szinte kivétel nélkül elbuktak a magyar nyelvű feladatok megoldása során. „Na ugye” – kommentálta a hírt Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Elsöprő diáksiker a MISE-teszten - hozzászólások
A komment hatalom!