hirdetés

Folytatódnak az olimpiai előkészületek

Kommentek


Nemzeti Oligarcha

A terveknek megfelelően halad a 2022-es budapesti olimpia kivitelezése. Már több alapkövet is leraktak. A fenntarthatóság jegyében úgy építik meg a kórházakat, hogy azokat könnyen stadionokká lehessen alakítani, ha már nem lesz majd szükség rájuk.

olimpiaepites2feat

Megkezdődtek a budapesti olimpiához kapcsolódó építkezések, pár héttel azután, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, bejelentette, akkor is megrendezzük az olimpiát, ha nem mi nyerjük meg a pályázatot.

A fejlesztések első szakaszában főként alapkő-letételekre került sor. Fényes ünnepségek közepette lerakták az olimpiai gyeplabda-pálya alapkövét a Margit-szigeti nagyréten. A méretes betonelemet úgy helyezték el, hogy csak a szükséges mértékben zavarja az építkezést és a futókat. A gyeplabda-pálya elkészültekor pedig könnyen eltávolítható lesz majd. Ugyancsak elhelyezték már a vadvízievezés-pálya és az ejtőernyős versenyekhez használt légtér alapkövét is.

mszfutas

Nem zavarja a futókat a gyeplabda-pálya alapköve

Az úszósportok kedvelőí is örülhetnek majd. Az úszóvébére épülő uszodát elbontják ugyan, ám miután a főváros lemondott a 3-as metró felújításáról, az üresen maradt alagutakat maratoni úszópályává alakítják. A fejlesztés a tervek szerint 2022-re el is készül, egyedül az alagutak áramellátásának teljes megszüntetését ígérik egy kicsit későbbre, ez 2025-re várható.

uaszasm3

Természetesen szükség lesz további futballstadionokra is, hiszen rengeteg magyar városban még csak egy-egy stadion árválkodik, illetve kialakítanak egy úgynevezett gigastadiont is, amiben 15-20 hagyományos stadion is helyet kap majd. Kaposvár, Sárrét, és Hajdúgyérbajom pedig új gombfocistadionnal lehet gazdagabb. A sakkstadion építési munkálatai is megkezdődtek. A stadion nem csak gigászi méretei miatt lesz meglehetősen drága, hanem az új, speciális beléptetőrendszer miatt is, amire mindenképp szükség van ahhoz, hogy a sakkhuligánokat a stadionon kívül lehessen tartani.

Épül már a gát is a Római-parton, ami a gátfutó versenyek ideális terepe lesz a festői és biztonságos környezetben. Árvíz esetén az atlétikai számok pár kilométerrel beljebb, a Nánási út mögötti területen kerülnek megrendezésre.

A sportlétesítmények építésekor különös figyelmet fordítanak rá, hogy az építmények az olimpia után is használhatóak legyenek, ami már csak azért is fontos, mert többségüket valószínűleg az olimpia alatt sem fogja használni senki. A sportversenyek idejére felépített utakat, kórházakat és iskolákat már eleve úgy tervezték meg, hogy azokat utólag könnyen focistadionokká lehessen alakítani.

Már épülnek a pályák azokhoz a hungarikum sportokhoz is, amik most először szerepnek majd az olimpián. A hátrafelé nyilazó-műlesikló pálya a Normafánál, a 400 méteres panaszkodva futás pályája a gyömrői hulladékégetőnél épülhet meg.

Szintén siker, hogy bemutatták az olimpia új kabalafiguráját is.

kabala

Egy új törvény szerint, a Budapesti Olimpia kabalaállatát csak 15 méternél messzebbről szabad fotózni, közelebbről úgyse tetszene senkinek.

Folytatódnak az olimpiai előkészületek - hozzászólások
A komment hatalom!